Absurdistan, het bestaat

Absurdistan, het  bestaat

Het katholieke onderwijs in Vlaanderen zet de deur op een kier voor ‘islamisering’. Een Vlaams liberaal minister neemt ontslag omdat haar naam te veel gelieerd wordt aan extra belastingen. Een gefaalde minister voor luchtvaart op federaal niveau wordt in het Waals Parlement verantwoordelijk voor luchtvaartdossiers. En Guy Verhofstadt roept op om Erdogan te beledigen. Deze week in België.

Vlaamse extremisten

Vlaamse extremisten

De Brusselse burgemeesters na de Tweede Wereldoorlog zijn zelden toonbeelden geweest van goede Belgen. Allen hadden ze problemen met de Vlaamse – Nederlandstalige – bewoners van de stad. Misschien op één uitzondering na: Paul Vanden Boeynants. ‘VDB’, zoals hij bekend stond, was een van de populairste maar ook corruptste naoorlogse Brusselse politici.

Belgische regering in slechte papieren

Belgische regering in slechte papieren

3,2 miljard euro. Zo groot is hetgat in de begroting. Dat werd vorige week ontdekt. De minister van Financiën stelde dat het een foute berekening is van zijn ambtenaren. Maar dan nog. De centrumrechtse federale regering – de eerste in bijna 30 jaar – beloofde toch het ‘anders’ te doen, de rekeningen te doen kloppen en het land terug op de sporen te krijgen? De kritiek is niet mals …

Molenbeek, het einde van de wereld?

Molenbeek, het einde van de wereld?

Molenbeek, een van de 19 gemeenten die samen het autonome gewest Brussel vormen in België, is sinds november niet meer weg te denken uit de internationale pers. Sint-Jans-Molenbeek - zo heet de gemeente voluit - telt net geen 100.000 inwoners en bestaat uit een ‘laag’ Molenbeek en een ‘hoog’ Molenbeek, wat de hoogteverschillen aanduidt: van de kanaalzone naar het glooiende Pajottenland toe. Laag Molenbeek is de probleemzone. Het rijkere (en blankere) Hoog Molenbeek zit vooral in de knoei met de kwalijke reputatie van de gemeente.

De Belgische Grondwet: een vodje papier?

De Belgische Grondwet: een vodje papier?

Als de koning en de ministers die hem met hun handtekening dekken, de grondwet naar hun hand mogen zetten, dan mogen wij dat ook. Met zoveel woorden nagelden N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters het Belgische koningshuis aan het kruis. Of koning Filip nu een koning met een missie is, is maar de vraag. Maar waarom kan voor de vorst wel wat geen enkele andere politicus zou toelaten, namelijk knoeien met de grondwet?

Als het regent in Amsterdam …

Als het regent in Amsterdam …

Lang geleden dat er in België nog eens werd opgekeken naar het politiek bedrijf in Nederland. Sinds Vlaanderen eigen commerciële televisie heeft (1988) hebben we het massaal verleerd nog naar Nederlandse televisie te kijken. En een gidsland kun je Nederland de jongste jaren ook niet meer noemen. Maar kijk, de sociaaldemocratie in Vlaanderen zag plots het licht branden in het noorden. Met dank aan Diederik Samsom.

Marie-Rose Morel: vijf jaar na haar overlijden

Marie-Rose Morel: vijf jaar na haar overlijden

In 2006 onttroonde Patrick Janssens Filip Dewinter van zijn Antwerpse troon. In 2014 stapten Vlaams Belang-kiezers en masse over naar de N-VA van Bart De Wever. Twee uppercuts voor het VB. We zouden haast vergeten dat in 2011 de partij nog een andere knauw kreeg. Op 8 februari dat jaar - vandaag vijf jaar geleden dus - werd het cordon sanitaire opvallend doorbroken bij het overlijden van Marie-Rose Morel.